Varaa aika

Soita numeroon 03 231 0100

Varaa aika verkossa

Botuliinipistoshoito – apua bruksismiin

Bruksismilla eli narskuttelulla tarkoitetaan joko unen aikaista tai valveilla tapahtuvaa tahdosta riippumatonta hampaiden nopeajaksoista kiristelyä ja hidasliikkeistä narskutusta. Bruksismi on lievänä hyvin yleistä, ja ajoittaisena sitä ilmenee suurella osalla aikuisista ja nuorista. Hankala-asteista ja hoitotoimenpiteitä edellyttävää bruksismia esiintyy 5–10 %:lla aikuisista.

Voimakas ja usein ilmenevä bruksismi voi vaurioittaa hampaita ja niiden kiillettä ja aiheuttaa hammaspaikkojen lohkeamista. Se voi aiheuttaa erilaisia suun seudun kiputiloja, suun limakalvon haavaumia, korvakipua, tinnitystä tai päänsärkyä. Puremalihasten liikarasitus voi heijastua myös kasvoihin ja aiheuttaa kaulan ja hartioiden lihasjäykkyyttä ja kiputiloja.

Jatkuvasti ilmenevän ja voimakkaan bruksismin kohdalla on aina hyvä kääntyä hammaslääkärin puoleen. Hoidossa käytetään yön aikana purentakiskoja sekä tarvittaessa lisäksi noin kolmen kuukauden välein annettavia botuliinitoksiini-injektioita.
 

Siirry verkkoajanvaraukseen

Bruksismin oirekuva on laaja

Bruksismi oireilee hampaiden narskutteluna ja kiristelynä. Narskutteleminen on tahdosta riippumatonta toimintaa. Sitä voi esiintyä sekä unessa että valvetilassa. Hereillä oleva bruksaaja saattaa huomata narskuttelevansa etenkin jännittävissä tai keskittymistä vaativissa tilanteissa. Yönarskuttelija ei aina tiedä bruksismistaan. Bruksismin oireita on monenlaisia:

  • purentalihasten kivut

  • päänsärky

  • tinnitys ja korvasäryt

  • suun haavaumat ja ienvetäymät

  • leukojen naksuminen ja jännitys

  • niska-hartiaseudun kivut ja kireydet

Hampaiden narskutuksen ensisijainen hoitomuoto on purentakisko. Kisko suojaa hampaita ja leukaniveliä sekä rentouttaa purentalihaksia. Purentakiskoa käytetään useimmiten vain öisin, mutta joskus on aiheellista käyttää kiskoa myös päiväsaikaan, etenkin jos käsillä on keskittymistä vaativia tehtäviä. Kipua ja muita oireita voidaan tarvittaessa hoitaa myös esimerkiksi tulehduskipulääkkeillä. 

Botuliinipistoshoito tehdään yleensä siinä vaiheessa, kun ensisijaiset hoitomuodot (esim. purentakisko) eivät ole tuottaneet toivottua apua. 

Miten botuliini-hoito etenee?

Hoitoon varataan kolme aikaa botuliinihoitoihin erikoistuneelle hammaslääkärille.

  1. Arviointikäynti, jossa tehdään kartoitus ja arvio hoidon soveltuvuuteen. Mikäli hammaslääkäri näkee, että hoitoon voidaan ryhtyä, laaditaan lääkemääräys apteekkiin tarvittavasta valmisteesta. Asiakas hakee lääkeaineen itse apteekista.
  2. Botuliinipistoshoito –käynnillä pistokset laitetaan sekä leukakulman alueelle että ohimolle kahteen suurimpaan puremalihakseen molemmin puolin. Pistäminen vie aikaa muutamia minuutteja, ja hoidosta palautuu välittömästi. Heti hoidon jälkeen pistoskohdissa saattaa olla pientä turvotusta ja punoittelua, mutta nämä häviävät muutaman seuraavan tunnin aikana.
  3. Kontrollikäynti sovitaan aikaisintaan kahden viikon päähän hoidosta, jotta lääkkeen hyötyä olisi mahdollista arvioida. Mikäli potilas saa hyvän hyödyn annetusta hoidosta, voidaan hoito uusia aikaisintaan 3 kuukauden kuluttua edellisestä.

Jos potilas kokee hyötyvänsä botuliinipistoshoidosta, hoitotulosta voidaan ylläpitää uusimalla hoito esimerkiksi puolivuosittain. Lyhyin hoitoväli on kolme kuukautta. Alle kolmen kuukauden välein hoitoa ei saa tehdä.

Maksuton konsultaatio

Jos mietit, sopisiko botuliinipistoshoito sinulle, tule meille hammaslääkärin maksuttomaan konsultaatioon. Konsultaatiokäynti ei velvoita asiakasta mihinkään. Selvitetään yhdessä, millainen hoito sopisi juuri sinulle.

Lääkinnällisiä botuliini-hoitoja (bruksismi, migreeni, liikahikoilu) tekee meillä Kruunussa hammaslääkäri Pauliina Moilanen.

 

Vapaat ajat

Asiakkaan kommentti botuliinipistoshoidosta

’’Aloitin purentakiskon käytön noin viis vuotta sitten, sillä olin jo jonkin aikaa herännyt aamuisin leukakipuihin ja hampaiden herkkyyksiin purressa niitä koko yön yhteen. Hammaslääkäri kertoi tuolloin myös poskihampaissa näkyvän kulumia ja halkeamalinjoja. Purentakisko auttoi yölliseen puremiseen, eikä aamuisia särkyjä enää esiintynyt niin paljoa. Minulla oli kuitenkin tapana jännittää huomaamattani leukoja ja purra hampaita voimakkaasti yhteen päiväsaikaankin, vaikkapa keskittyessäni johonkin. Kärsin tämän vuoksi vielä aika paljon päänsäryistä. Siispä päätin kokeilla, saisinko apua botuliinipistoshoidosta.

Ensimmäinen käynti hammaslääkärin kanssa oli ariviointikäynti, jossa tunnusteltiin kipukohtia, tarkastetiin purentakiskon kunto sekä tietysti arvioitiin soveltuvuuteni hoitoon. Varasin ajan hammaslääkärin suosittelemaan suppeaan hoitoon, jossa pistoksia laitettaisiin sekä poskilihaksiin että ohimoille. Kasvoihin pistäminen kieltämättä jännitti, mutta esimerkiksi käsivarteen pistettäviin rokotuksiin verrattuna tuntemus oli huomattavasti pienempi. En todellakaan kokenut tarvetta pintapuudutteeseen. Pistoskohdat olivat saman päivän ajan koettaessa arat, ja pienen mustelmankin sain toiselle puolelle poskea. Muuten pystyin jatkamaan työpäivää normaaliin tapaan, enkä seuraavana päivänä enää tuntenut mihin tarkalleen oli pistetty. Sovimme hammaslääkärin kanssa ensimmäisestä hoitokerrasta kontrollin viikon päähän. Päivä päivältä leukani tuntui kevyemmältä, ja huomasin erityisesti päiväsaikaan, että hampaat eivät jatkuvasti koskettaneet toisiaan, leuat olivat siis rentoina.

Kontrollikäynnillä lisättiin botuliinipistoksia vielä kallon takaosiin, sillä pääkipuja vielä esiintyi. Nämä kalloon laitettavat pistokset eivät tuntuneet juuri miltään, tai sitten olin jo viime kerrasta karaistuneempi potilas. 

Erityisesti leuan suhteen hoito on toiminut kohdallani hyvin. Lievistä päänsäryistä olen vielä ajoittain kärsinyt, mutta huomattavasti vähemmän. Botuliinin vaikutus häviää noin kolmen kuukauden jälkeen, mutta toivon, että pääsisin leukojen purentatavasta näin eroon. Tai sitten jatkan pistoshoitoa, sillä on ollut huojentavaa ja kirjaimellisesti rentouttavaa elää kevyin leuoin!’’

Ajanvaraus

Soittamalla: 03 231 0100

Siirry verkkoajanvaraukseen